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Questions and Answers to the AIPM Code of Practice 

1) Question: What is the intended use of printed advertising materials and 
“reminder” advertising? And in what lies the difference between printed advertising materials 
and “reminder” advertising?  

Answer: Pursuant to the AIPM Code of Practice (hereinafter – “Code”) “reminder” 
advertising is the variety of printed advertising materials.  

Printed advertising material for healthcare professionals, as provided by sub-clause 
3.2.1, and for general public, as provided by sub-clause 4.2.1, - it is the material containing true 
and complete information, which, as a whole, enables healthcare professionals or for 
consumers (patients) (for consumers/patients – only for over-the-counter pharmaceutical 
products) to get an idea of properties of the pharmaceutical product to the extent of its 
registered indications for use. Such material should contain information consistent with the 
requirements of sub-clauses 3.2.1 and 4.2.1 of the Code and in accordance with the 
requirements of the Federal Law “On advertising”.  

In the meantime, “reminder” advertising for healthcare professionals as provided by 
sub-clause 3.2.2, and for consumers (patients), as provided by sub-clause 4.2.2 (for 
consumers/patients – only for over-the-counter pharmaceutical products), - it is the material 
containing minimum information pursuant to the requirements of the Federal Law “On 
advertising” with the obligatory reference to the necessity of familiarization with the package 
leaflet or to obtain healthcare professional consultations. “Reminder” advertising material may 
contain the name of a pharmaceutical product (the trade name), therapeutic area of 
pharmaceutical product and/or brief information, such as slogan and/or key short message 
aimed exclusively at reminding of pharmaceutical product. However, this specified information 
should not induce expressly or implicitly to prescribe or to purchase pharmaceutical product, 
for example, by pointing at advantages of the product. Therefore, “reminder” advertising can 
be put at the particular place, where healthcare professionals or consumers (patients) have an 
opportunity to acquire additional information about product.  

For example, in pharmacies, at the specialized exhibitions, congresses, conferences on 
billboards of pharmaceutical companies. For example, such type of advertising materials as 
“shelf talker”, “wobblers”, which are usually used in pharmacies and placed in close proximity 
to over-the-counter pharmaceutical products, may be defined as “reminder” advertising and 
characterized without limitation (inter alia) by the reason that in advertising location 
consumer/patient has direct access to the package leaflet or has an opportunity to obtain 
pharmacist/pharmaceutical professional consultations on properties characterization of over-
the-counter pharmaceutical product.  

 

2) Question: What is meant by the term of “pharmaceutical product’s launch”? 

Answer: Pharmaceutical product’s launch – first actions of giving information to the 
healthcare professionals and/or patients on over-the-counter pharmaceutical product to the 
extent that these actions are taken by pharmaceutical company after the state registration of 
pharmaceutical product or of new indication for use within the territory of Russian Federation. 
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Examples of these actions are the following: launch of pharmaceutical product/or of new 
indication for use. 

Besides, samples of pharmaceutical products may be provided to non-commercial 
medical organizations in the event that new indication for use is registered for treatment of 
another nosologic unit (pursuant to the ICD) or of a disease in another therapeutic area, or is 
aimed at treatment of particular groups of patients (for example children, patients with kidney 
or hepatic dysfunction and etc.). But at the same time variation of indications within the frame 
of the disease state and/or extent of disease may not be considered as a ground for providing 
samples.  

Concurrently with the aforementioned, variation of pharmaceutical form may be 
considered as the sufficient ground for providing samples in exceptional circumstance when 
such variation leads to substantive change of administration route of pharmaceutical product. 
For example, parenteral use is added to the oral use. Therefore, healthcare professional is given 
an opportunity to obtain new experience in application of pharmaceutical product. 

 

3) Question: What is meant by "reasonable limits" in sub-clause 3.3.6 of the AIPM 
Code of Practice?  

Answer: For the purposes of sub-clause 3.3.6 of the Code, the term "reasonable limits" 
refers to the average cost of meals at events of such type (taking into account the duration of 
an event and number of participants) conducted by pharmaceutical companies in a particular 
region or in the whole country. AIPM member companies should have specific cost limits set by 
their internal documents.  

 

4) Question: Is it permitted to put company logos, trade names of pharmaceutical 
products and other components of a pharmaceutical company’s product brands on the 
stationary items which may be provided at events according to sub-clause 3.3.5 of the AIPM 
Code of Practice?  

Answer: It is permitted to provide inexpensive stationery (pens, paper pads, and pencils) 
at events, for the purpose of taking notes or keeping records, only as long as these stationary 
items do not bear pharmaceutical company logos, trade names of pharmaceutical products or 
other components of a pharmaceutical company’s product brands.  

Comment: These restrictions will take effect on January 1, 2015. 

 

5) Question: How to disclose sponsorship fees paid to third parties, appointed by 
HCOs to manage the event (technical organizers).  

Answer: Under sub-clause 7.3.2 of the AIPM Code of Practice categories for transfers of 
value to HCO among others include contribution to costs related to events though HCO or third 
parties, including sponsorship agreements with third parties appointed by HCO to manage an 
event. The definition of the Transfers of Value provided by the AIPM Code apart from direct 
payment to HCO includes also transfers (whether in cash or in kind) to third parties, where 
company member could identify HCO that benefit from the transfer of value being a 
beneficiary.  
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When HCO appoints the technical organizer of the event, such technical organizer 
organizes an event using transfers of value received from sponsors for and under control of the 
HCO. Sponsorship fee paid to the technical organizer in this case shall be disclosed as transfer 
of value to the HCO, which appointed the technical organizer. As Transfers of value includes 
benefits in kind, disclosure does not necessarily means that HCO received money through the 
technical organizer; values in kind could be provided to HCO by technical organizer by means of 
renting the event facilities and financing other costs related to the event in HCO’s interests.  

The relations between technical organizer and HCO shall be properly documented, for 
example, by the trilateral agreement (company, HCO, technical organizer). If company 
concludes sponsorship agreement with technical organizer only, relations between HCO and 
such technical organizer (if available) shall be documented by such sponsorship agreement and 
confirmed by a document from HCO (e.g. letter by HCO).  

 

6) Question: How to disclose transfers of value to several HCOs appointed the one 
technical organizer to manage the event? 

Answer: Such transfers of value shall be disclosed based on the actual circumstances 
confirmed by documents. The exact distribution of the transfers of value among HCOs could be 
defined by the sponsorship agreement or by the official correspondence with such HCOs. The 
principles and methods used by company in preparing the disclosures, including specifications 
of allocation of transfers of value for the benefit of each HCO in accordance with AIPM Code of 
Practice, should be documented and can be published in the company’s note summarizing such 
methodologies. 

 

7) Question: What is the meaning of “clearly identifiable Recipient” under sub-
clause 7.3.1 of the AIPM Code of Practice with respect to HCO?  

Answer: Companies have to ensure that HCO receiving the transfer of value is identified 
in such a way that there cannot be any doubt about the identity of the HCO receiving the 
Transfers of value.  

In practical terms, there might be cases, where company pays sponsorship fee to the 
legal entity (not HCO), which independently organizes the event, not acting as an intermediate 
for any HCO. In this situation company cannot identify any HCO as Recipient of values and, 
correspondingly, disclosure is not required. Where the technical organizer is appointed by HCO 
and acts as an intermediary in HCO interests, payments to such technical organizer falls within 
the definition of the indirect transfer of value to HCO through the intermediary and, 
correspondingly, shall be disclosed.  

The clear possibility to avoid doubts on the role and status of the party, to which 
sponsorship fee is paid, is to define such role and its relations with HCO (if any) in the 
sponsorship agreement. Such roles and status shall be confirmed by HCO by way of signing the 
sponsorship agreement (in case of trilateral agreement) or by a separate document (e.g. letter 
from HCO). 
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8) Question: Whether it is permitted to distribute informational materials 
containing information on discount programs of pharmaceutical company designed to lower the 
cost both of prescription and over-the-counter pharmaceutical product for patients (hereinafter 
referred to as “Programs”) in accordance with sub-clause 6.4.3 of the AIPM Code of Practice?  

Answer: Subject to any requirements provided by effective legislation of Russian 
Federation and AIPM Code of Practice pharmaceutical company or a third party hired by the 
pharmaceutical company should conclude a contract exclusively with the relevant pharmacy 
organizations, wherethrough the informational materials about the Programs are distributed 
for patients.  

Compensation to pharmacy organizations should not be based on/related to the 
number of distributed materials and its parts.  

Program materials should not be designed to draw attention to prescription 
pharmaceutical product, formation or maintaining of interest to the product and to promote it 
on the market. Additionally, advertising slogans of the company manufacturing pharmaceutical 
product, logo of the pharmaceutical product and other components of the pharmaceutical 
product’s brand are prohibited for use.  

In the event of Program materials are distributed in respect of prescription 
pharmaceutical product, pharmaceutical companies should ensure that such materials can be 
provided exclusively in return for prescription of HCP.  

It is prohibited to distribute informational materials related to Programs for patients 
through and with the assistance of doctors. 

 

9) Question: What kind of event can be considered as international scientific event 
in accordance with sub-clause 3.3.3 of the AIPM Code of Practice?  

Answer: The event is considered to be truly international scientific event provided that 
the “international” status is conferred by its organizer mandatory defining it as “international” 
or an event with “ international participation”, the purpose of which is consists in sharing 
international scientific experience and international practice of innovative methods of 
treatment used by specialists from different countries.  

 

10) Question: Whether it is required to indicate the name of pharmaceutical 
company in the case of the disclosure of information about diseases and about their prevention 
in accordance with the clause 2.6 of the AIPM Code of Practice in the event that such indication 
may cause the risk of violation of the Russian Federation legislation?  

 Answer: In the event when the indication of the name of pharmaceutical company in 
the case of the disclosure of information about diseases and about their prevention in 
accordance with the clause 2.6 of the AIPM Code of Practice may cause the risk of violation of 
the Russian Federation legislation, in accordance with the requirements of the AIPM Code the 
pharmaceutical company should apply the existing legislation of the Russian Federation. 

 


